Om te beginnen met borduren moet je draad vast komen te zitten aan je stof. Dit kan op verschillende manieren. In deze blogpost vertel ik je hoe je een borduurdraad kan aanhechten door middel van de Lossestaartmethode, de Parallelknoopmethode en de Lusmethode.
Deze methodes werken zowel voor kruissteek als voor handborduurwerk, maar omdat het makkelijker te zien is op kruissteekstof gebruik ik in deze tutorial 14ct Aida.
Lossestaartmethode
Maak geen knoop in je draad en rijg je naald in. Steek de naald van achter naar voren maar trek hem niet helemaal door. Zorg dat er een staart van ongeveer 2 cm blijft hangen.
Houd de staart van de draad vast met je vingers aan de achterkant van de stof in de richting waarin je wilt gaan borduren.
Maak je volgende steek en zorg dat je over de draad aan de achterkant heen steekt zodat deze vast komt te zitten.
Maak de eerste 4 tot 5 steken eroverheen om de draad op zijn plaats vast te zetten.
Kijk af en toe aan de achterkant om te controleren of je steken de draad bedekken. Als de draad vast zit kun je ongestoord doorgaan met borduren! Eventuele lange stukjes draad kun je afknippen zodat het geen rommeltje wordt.
Parallelknoopmethode
Maak een knoop aan het einde van je draad en rijg je naald in.
Steek de naald van de voorkant naar de achterkant, ongeveer 2 cm van waar je de eerste steek wilt gaan maken.
Zorg dat de draad langs dezelfde lijn loopt als waar je wilt gaan borduren.
Steek de naald naar de voorkant van de stof bij het beginpunt van je eerste steek.
Begin met borduren naar de knoop toe en zorg ervoor dat je met elke steek over de draad aan de achterkant gaat om deze vast te zetten.
Als je bijna bij de knoop bent, trek dan de knoop een beetje omhoog en knip deze dicht bij de stof af.
LET OP: knip niet in de stof! Het beste is om een klein borduurschaartje te gebruiken met een scherpe punt en deze plat op de stof te leggen.
De draad is nu aangehecht en je kan ongestoord verder gaan met borduren!
Hoewel deze methode ervoor zorgt dat er geen knopen achterop je werk zitten, ben ik persoonlijk geen voorstander van deze methode. Doordat je elke keer een knoop maakt en deze afknipt gaat er namelijk veel draad verloren – en dat is zonde!
Lusmethode
Dit is mijn persoonlijke favoriet omdat deze methode het mooiste effect geeft aan de achterkant. Er zijn namelijk geen knopen te bekennen! Bovendien bespaart het borduurdraad.
Nadeel is wel dat je deze methode alleen kunt toepassen als je met een even aantal draden gaat borduren. Ga je met een oneven aantal borduren gebruik dan een van de bovenstaande methodes.
Knip twee keer zoveel draad af als je normaal zou gebruiken. Splijt de garen als je met splijtgaren gaat werken. De hoeveelheid draadjes is de helft van wat je normaal zou gebruiken: wil je steken van 2 draden dik , gebruik dan 1 draad, wil je steken van 4 draden dik , gebruik dan 2 draden enz.
Vouw de draad of de draden dubbel en rijg de naald in met de losse uiteinden van de draden.
Je hebt nu dus aan de onderkant een lus en door de naald 2 of meer draden.
Steek je naald van achter naar voren MAAR trek de draad niet volledig door.
Maak je eerste steek voorzichtig zonder de draad door te trekken.
Draai je werk om; de lus zit nu aan de achterkant.
Steek de naald door de lus.
Nu kun je de draad aantrekken en is je draad aangehecht! Je kan nu verder borduren zonder knoopjes aan de achterkant!
Draad vastmaken aan een andere draad
Als je al bent begonnen kun je je draad ook vastmaken aan de achterkant aan een bestaande draad door de lusmethode te gebruiken of door je naald door een aantal steekjes te halen aan de achterkant.
Tips & Tricks
Je kunt ook het draadje wat langer laten aan de achterkant en als je een paar steken heb gedaan, het draadje in de naald rijgen en aan de achterkant door de gemaakte steekjes heen rijgen.
Als je een vorm gaat vullen kun je ook een paar rijgsteekjes maken in het midden van de vorm om de draad aan te hechten. Je vult de vorm op en hecht af aan de achterkant.
Veel borduurplezier!
2 reacties. Reactie plaatsen
Hoe hecht ik aan en af voor een kort stukje spansteek, om de cm’s op een groeimeter aan te geven?
Hi Loes! De Lusmethode is meestal de makkelijkste methode. Afhechten doe je het beste door de draad een aantal keer onder de net gemaakte steek heen te weven!