Hoe Splijt ik mijn Borduurgaren?

Er zijn heel veel verschillende soorten garen waar je mee kunt borduren maar de bekendste is toch wel splijtgaren. Splijtgaren of Mouliné is een speciaal borduurgaren wat bestaat uit 6 losse draadjes. Maar de meeste patronen geven aan dat je slechts een paar draden moet gebruiken, je zult de draad dus moeten splijten.

Ik leg je kort uit hoe je dit garen het beste kunt gebruiken en hoe je de garen kunt splijten.

Uitleg

Je denkt misschien ik kan toch gewoon twee of drie draadjes pakken en eraan trekken? Helaas is het garen zo gedraaid dat dit er onvermijdelijk voor zorgt dat je hele draad in de klit gaat. In plaats daarvan kan je beter 1 draad tegelijkertijd loshalen en ze daarna weer bij elkaar voegen.

Knip ongeveer een armlengte van je draad af. Het is makkelijker borduren met een korte draad, maar als je de draad te kort maakt dan moet je heel vaak je naald opnieuw inrijgen. Voor mij werkt een armlengte het best en dan heb je ook geen liniaal nodig!

Neem het uiteinde van de draad tussen duim en wijsvinger en rol de draad tussen je vingers zodat de draadjes een beetje loskomen en je makkelijker kunt zien aan welk draadje je moet trekken.

Pak vervolgens 1 draadje met je andere duim en wijsvinger en trek rustig aan de draad terwijl je de andere draden stevig vasthoudt.

Herhaal dit voor de hoeveelheid draden die je nodig hebt.

Breng de draadjes weer bij elkaar, door de punten op elkaar te leggen. En je bent klaar om je naald in te rijgen!

Veel borduurplezier!

Ook leuk om te lezen

Bekijk de Engelstalige video

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *