In Gesprek met Dr. Sharon Peoples

Vandaag praat ik met dr. Sharon Peoples, een succesvolle borduurkunstenares uit Canberra, Australië. Sharon’s borduurkunst is niet alleen mooi om te zien, maar laat de kijker ook nadenken. Zorg goed voor het milieu, zo luidt de boodschap van Sharon’s kunst. Ik vroeg Sharon om meer te vertellen over haar carrière, haar boodschap en haar borduurstijl.

Vertel me eens wat over jezelf!

Mijn naam is Sharon Peoples, en ik werk al 20 jaar als kunstenaar in Canberra, Australië. Ik richt me vooral op borduren en textielbewerking, en mijn werk is nationaal en internationaal tentoongesteld. Na een veeleisende carrière als kunstenaar kreeg ik uiteindelijk een creatieve blokkade, waarna ik besloot een PhD te doen in kunstgeschiedenis. Ik heb een tijdje lesgegeven, maar hervatte in 2010 mijn carrière als praktiserend kunstenaar.

Borduren was mijn eerste liefde.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Toen ik stopte met lesgeven vreesde ik een nieuwe creatieve blokkade. Ik schreef me in voor allerlei workshops. Dit hielp. Zo volgde ik een online workshop van Jane Dunnewold. Zij leerde me hoe ik creatieve ideeën kon opdoen door middel van zelf-exploratie en schrijven. Het fijne was dat ik vanuit mijn eigen studio kon werken!

Ook artist-in-residence programma’s zijn een goede inspiratiebron. Eerder dit jaar woonde en werkte ik in een natuurrijk gebied. Hier hielp ik andere vrouwen met het ontwerpen van hun tuinen. De natuur en de stilte vond ik bevrijdend en stimulerend. Deze ervaring vormde de inspiratie voor mijn tentoonstelling Still Waters in 2010.

Wat zijn enkele van je favoriete borduurartiesten en waarom?

Als student ontmoette ik Mirka Mora, een Frans-Joodse kunstenares en migrant die na de Tweede Wereldoorlog in Australië arriveerde. Uit bewondering probeerde ik haar werk te imiteren. Ik heb een aantal workshops gegeven met Alice Kettle. Ik bewonder haar ideeën en creativiteit. Ik houd ook van Lou Gardiner, die haar borduursels digitaal print. Ik ben geïnteresseerd in dit proces. Borduren duurt lang, en is daarom niet altijd winstgevend. Ook volg ik de 62 Group op social media.

Heb je advies voor mensen die net beginnen met borduren?

Leer niet meteen een heleboel steken. Kies een steek die past bij wat je wil uitdrukken. Tweedehandsboeken zijn prima, want borduurtechnieken veranderen nauwelijks. Begin niet gelijk met een groot project, maar experimenteer eerst met de vormen, kleuren en technieken die je wil gebruiken. Daarna kan je goed voorbereid beginnen aan je project.

Hoe en/of waarom ben je begonnen met borduren?

Borduren was mijn eerste liefde. Mijn moeder heeft me geleerd te borduren, en als tiener vond ik dit een ontspannende bezigheid. Ook mijn nicht Robyn was een inspiratiebron. Robyn droeg een spijkerbroek bedekt met borduursels op de dag dat ik haar ontmoette. Ik vond het prachtig! Ik begon toen mijn eigen spijkerbroeken te borduren. Mijn moeder stierf drie jaar later. Ik was bang dat ik mezelf niet zou kunnen onderhouden met borduurwerk. Daarom studeerde ik binnenhuisarchitectuur. Nadat ik was getrouwd pakte ik mijn borduurwerk weer op.

Hoe zou je jouw persoonlijke borduurstijl omschrijven?

Divers. De boodschap die ik wil uiten bepaalt uiteindelijk mijn stijl. Voor Still Waters gebruikte ik handgemaakte steken. Ik wilde hiermee zeggen dat we het milieu moeten herstellen. Naaien wordt immers geassocieerd met reparatie. Bij machinaal borduren gebruik ik vooral stoffen die gedeeltelijk oplossen. Hiermee wil ik de kwetsbaarheid van mens en milieu uitdrukken.

Ik wil de kwetsbaarheid van mens en milieu uitdrukken.

Zit er een boodschap of ideologie achter je werk? Zo ja, wat is het en hoe komt het tot uiting in je werk?

Milieukwesties spelen een belangrijke rol in mijn werk. Mijn zus is gestorven aan de gevolgen van milieuvervuiling. Ze had asbestkanker. Ik wijdde hieraan een geborduurd kunstwerk van vogels. Klimaatverandering zet me vaak aan het denken. Wellicht wordt tuinieren ooit wel een verboden bezigheid, iets wat we in het geheim doen om ons onnodig watergebruik te verbergen. Daarom werk ik nu aan een tentoonstelling met als thema ‘de geheime tuin.’

Welke borduurtool kan je echt niet missen?

Ik kan niet leven zonder een dunne naald met een klein oog. Ook heb ik een grote verzameling borduurschaartjes. De meeste zijn prachtig versierd.

Wat is je favoriete steek en waarom?

Mijn favoriete steek was de steelsteek, maar ik gebruik nu een steek die ik de ‘willekeurige’ kruissteek noem. Hiermee krijgt mijn borduurwerk een schilderachtige uitstraling.

Kies een steek die past bij wat je wil uitdrukken.
LINKS

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Indien je deze producten aanschaft zou ik hier een kleine vergoeding voor kunnen krijgen. Alle foto’s zijn eigendom van tenzij anders aangegeven.Veel borduurplezier!

Ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *