Vandaag interview ik José Luiz Moreira, een 48-jarige webdesigner uit Lissabon, Portugal. José is recent begonnen met borduren. Zo zie je maar weer … borduren kan je leren op elke leeftijd!
José verwerkt in zijn borduurwerk het thema ‘the divine masculine,’ oftewel het heilige mannelijk. Deze spirituele term beantwoordt de vraag ‘wie of wat is de man?’ Een bijzonder borduurthema dus! Ik vroeg José naar zijn inspiratiebronnen, zijn must-haves en zijn favoriete borduurkunstenaars.
José Luiz Moreira, beter bekend als bekend als mr. Embro, is 48 jaar, komt uit Lissabon, Portugal en is getrouwd met vier kinderen.
“Mijn eerste borduurwerk was scheef, en vol fouten. Ik ben nooit meer gestopt.”
Hoe ben je begonnen met borduren?
In mijn familie werd er geborduurd. Mijn moeder werkte met kruissteken, en mijn schoonmoeder maakte traditioneel Portugees borduurwerk. Ik kreeg van haar ooit een borduurwerk als cadeau. Het was een ingelijst, traditioneel Portugees borduurwerk. Mooi, maar niet mijn smaak.
Mijn vrouw en ik gingen daarom online op zoek naar moderne ontwerpen die mijn schoonmoeder voor ons kon borduren. Ik dacht naïef ‘Dat kan ik ook!’ toen ik de patronen zag. Ik kocht een borduurring, wat draden en naalden, allemaal van twijfelachtige kwaliteit, en ging aan de slag.
Ik begon met het borduren van een meerman, want het was tenslotte MerMay. Na vele uren op Youtube kende ik wat basissteken, en slaagde ik erin mijn eerste borduurwerk af te maken. Het was een tikkeltje scheef, en vol fouten. Vanaf dat moment ben ik nooit meer gestopt.
Waar haal je inspiratie vandaan?
Door het bezoeken van plaatsen, suggesties van vrienden en familie en andere kunstenaars. De laatste tijd ontleen ik ook inspiratie vanuit het heilige mannelijke. Ik vind inspiratie in mijn eigen lichaam en ziel.
Welke borduurtool kan je echt niet zonder?
Ik kan niet zonder een vingerhoedje. Ik weet dat veel mensen het onhandig vinden, maar ik heb zo vaak borduurwerk verpest met bloedvlekken! Daarom werk ik niet zonder een vingerhoedje.
Wie zijn je favoriete borduursters en waarom?
Ik kan er niet één kiezen. Zonder volgorde van voorkeur: Hannah van Mild Moss, Santiago Celia en Stitchguy.
“Ik vind inspiratie in mijn eigen lichaam en ziel.”
Zit er een boodschap of ideologie achter je werk?
Eerst niet, maar ik probeer nu met mijn borduurwerk mannelijkheid te verkennen. Ik heb gelezen over het heilige mannelijke, en ik wil het uitdrukken met een reeks zelfportretten. Het derde portret is klaar, nog vier te gaan. Daarna wil ik leren verhoogd borduurwerk te maken.
Hoe zou je jouw persoonlijke borduurstijl omschrijven?
Eclectisch. Ik heb nog niet echt een stijl. Ik ben vooral aan het experimenteren en ontdekken. Wanneer ik een nieuwe steek leer, probeer ik deze meteen te verwerken in het volgende borduurwerk.
Wat is je favoriete borduursteek en waarom?
De splijtsteek. Ik ben ook dol op de Geweven Picotsteek. Het driedimensionale effect van deze steek is prachtig!
“Ik ben dol op de geweven picotsteek.”
Heb je advies voor mensen die net beginnen met borduren?
Perfectie bestaat niet. Het leven is gemaakt om fouten te maken.
Veel borduurplezier!