Strijkpatroon
Er zijn speciale strijkpatronen op de markt die je gemakkelijk met een strijkijzer kan overbrengen op de stof. Als je een laserprinter hebt dan kun je zelfs je eigen strijkpatronen maken! Print het patroon uit op transferpapier op de gewenste maat en volg de stappen in de beschrijving van het papier voor het overbrengen.
Het voordeel van een strijkpatroon is dat dit veel sneller is dan overtrekken en je kunt de strijkpatronen vaker dan 1 keer gebruiken. Maar er zitten ook een aantal nadelen aan. Zo kun je niet zelf de grootte van je patroon bepalen en zijn de lijnen permanent – je zult dus over de lijntjes heen moeten borduren.
Houdt de volgende dingen in gedachte als je een strijkpatroon gaat kopen of gebruiken:
- De meeste opstrijkpatronen zijn alleen geschikt voor lichtere stoffen.
- Natuurlijke vezels zoals katoen en linnen hebben de voorkeur omdat ze veel beter tegen hitte kunnen.
- Het is handig om het strijkpatroon eerst een keertje te testen op een oud stukje stof van hetzelfde materiaal.
Als je een strijkpatroon hebt volg dan deze stappen om het patroon over te brengen op de stof.
- Knip het patroon uit. Dit hoeft niet heel netjes langs de lijntjes, je kunt beter een beetje een marge eromheen laten.
- Zet je strijkijzer op de katoen- of linnenstand en verwarm de stof zonder stoom gedurende 5 seconden.
- Leg het patroon met de bedrukte zijde naar beneden op de stof en houd op zijn plaats met je vingers (pas op dat je je vingers niet verbrandt!!)
- Strijk voorzichtig over het patroon totdat het door het papier heen schijnt. Til het patroon niet eerder op! Anders zul je het patroon exact op dezelfde plek terug moeten plaatsen om dubbele lijnen te voorkomen. Het is beter om iets langer te strijken dan te kort!
- Ben je tevreden over de dikte van de lijntjes? Dan kun je gaan borduren!
Potlood of een speciale pen
Een patroon overtrekken vergt iets meer werk en precisie maar betekent ook dat je meer vrijheid hebt. Je kunt bijvoorbeeld direct op de stof tekenen of, als je een foutje maakt, deze gemakkelijk herstellen. Dit geldt overigens niet voor de goedkoopste en gemakkelijkste manier van overtrekken – een gewoon potlood. Ook deze lijnen zijn permanent en zijn niet of nauwelijks uit stof te krijgen. Kies dus alleen voor deze methode als je zeker weet dat je geen fouten gaat maken! Gelukkig zijn er twee niet permanente oplossingen: Hitte- en Wateroplosbare pennen.
Voor het overtrekken is het handig om een lichtbron te hebben. Dit is niet strikt noodzakelijk maar maakt het overtrekken een stuk gemakkelijker. Je kunt bijvoorbeeld een lichtbox gebruiken maar ook gewoon een raam (of zelfs je laptopscherm mits deze van glas is *gebruik op eigen risico*). Als je een raam gaat gebruiken, plak je patroon dan vast met wat washitape zodat deze niet gaat verschuiven.
Ik raad je aan om je borduurstof op te spannen voordat je het patroon overtekent. Dit maakt het hele proces een stuk gemakkelijker. Ik gebruik hiervoor een extra grip borduurring. Lees hier hoe je een borduurring moet gebruiken.
Als laatste, zorg dat je stof altijd direct op het papier ligt als je gaat overtrekken!
Hitte Oplosbare Pen
De lijntjes van de hitte oplosbare pen of frictie pen verdwijnen als ze in aanraking komen met hitte. De lijntjes zijn dun dus de meeste zullen automatisch worden bedekt met je borduursteken. De nog zichtbare lijntjes kun je verwijderen door nadat je klaar bent met borduren je borduurwerk te strijken of gewoon met een föhn te verwarmen. Dat laatste is lekker makkelijk, omdat je het project dan niet uit je borduurring hoeft te halen!
LET OP: bij extreem koude temperaturen (-5 of lager) kunnen de lijntjes terugkomen, ga er in dat geval dan gewoon nogmaals overheen met de föhn.
Water Oplosbare Pen
De water-oplosbare pen werkt eigenlijk precies hetzelfde als de hitte-oplosbare pen alleen gebruik je water in plaats van hitte (duh). Dit betekent niet dat je je borduurwerk in de was moet gooien (doe dit alsjeblieft nooit) met een beetje lauw water spoelt de stift zo weg. De lijntjes van de pen zijn iets dikker en worden dus niet altijd door de steekjes bedekt. Ik raad daarom altijd aan om je borduurwerk af te spoelen als je klaar bent!
Het liefst laat je het borduurwerk in de ring terwijl je het afspoelt. Laat daarna je project (nog steeds in de ring) aan de lucht drogen en wring het niet uit. Hierna kun je het project uit de ring halen, eventueel strijken en permanent inlijsten.
4 reacties. Reactie plaatsen
Ik vraag me af hoe je strijkpotlood weer verwijderd???
Hallo Anette, er zijn strijkpennen maar geen potloden. Als je een gewoon potlood gebruikt dan kun je dit niet meer verwijderen. Ook de strijkpennen zijn permanent. De enige oplosbare manieren zijn de wateroplosbare pennen en de hitte-oplosbare pennen!
Hoi hoi weet iemand hoe ik een patroon op een handdoek kan krijgen? Aangezien er dan ook een soort lusjes zijn want de handdoek is natuurlijk dikkere stof
Heel graag een goede tip
Het is lastig om op handdoeken zelf te borduren met de hand, door de lusjes maar ook omdat de stof erg dik is. Meestal gebeurt dit dus met een machine of kopen mensen handdoeken waar al een klein stukje Aida of stof op zit – deze heten kruissteekhandoeken.
De enige andere optie die ik kan bedenken is om Soluvlies te gebruiken, hier het patroon op te tekenen en dit op de stof te plakken. Daarna kan je na het borduren de handdoek wassen en lost het Soluvlies op. Ik denk alleen dat het door de lusjes toch echt lastig mooi borduren wordt!